Psykodynamisk terapi

Ibland mår vi dåligt eftersom vi inte vill kännas vid vissa känslor, tankar och upplevelser. Vi sopar dem under mattan innan vi ens hunnit lägga märke till dem. Strategin kan lyckas tillfälligt, men i stället kan symptom uppstå på andra håll i livet. I PDT kan du få hjälp att få syn på sådana omedvetna konflikter, så att du kan ta itu med dem på ett moget sätt i stället för att förneka dem.

Första steget i psykodynamisk terapi är att förstå vilka omedvetna mönster och processer som skapar dåligt mående och destruktiva beteende. Då blir det lättare att förändra och göra annorlunda i olika situationer. Andra steget blir att utmana tidigare invanda mönster. Det görs till exempel genom att gå emot en rädsla, släppa in känslor som tidigare inte varit tillåtna eller genom att agera på ett annorlunda sätt i en nära relation. I PDT lägger vi stor vikt vid mänskliga relationer, särskilt de tidiga relationerna till föräldrar och syskon eftersom mycket av personligheten formas under de första levnadsåren. Att sätta ord på känslor som man kanske aldrig har delat med någon kan ha en läkande effekt. I terapin är det viktigt med en god och förtroendefull samarbetsrelation mellan klient och terapeut. Terapeuten kommer sällan att ge dig direkta råd, utan i stället hjälpa dig att själv finna svaren på dina frågor. På så sätt ökar din självständighet och din förmåga att handskas med framtida problem. I psykodynamisk terapi arbetar men både med det som uppstår här och nu och med tidigare erfarenheter i livet som påverkar oss idag.

Om du inte är nöjd

Du kan kontakta Patientnämnden Skåne om du vill ha hjälp med att lämna synpunkter eller klaga på vården. Du kan även lämna synpunkter eller klagomål för en närstående.

Patientnämnden Skåne tar emot synpunkter och klagomål på offentlig hälso- och sjukvård som drivs av Region Skåne, hälso- och sjukvård hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, kommunal hälso- och sjukvård samt viss tandvård.

Patientnämnden kan hjälpa dig att få svar på dina synpunkter eller klagomål och informera om dina rättigheter i vården. De inkomna synpunkterna och klagomålen sammanställs sedan och slutsatserna kan användas för att vården ska bli bättre.

Här hittar du mer information om hur du går till väga om du vill lämna ett klagomål: Om du inte är nöjd med vården - 1177